Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αληθειες & Μυθοι: Γενοσημα Φαρμακα

Από τη πρώτη τη στιγμή του ακούσματος της λέξης γενόσημο, πολλοί σπεύσαν να δώσουν πολλές ερμηνείες. Οι περισσότερες φοβίζουν, ενώ άλλες δεν ακούγονται καθώς πολλοί δε θέλουν να χάσουν αυτά που έχουν με "κόπο" κερδίσει. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις βασικές έννοιες και να απαντήσουμε στα περισσότερα ερωτήματα.
Γενόσημο είναι το προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με το πρωτότυπο εγκεκριμένο προϊόν. Περιέχει την ίδια ακριβώς δραστική ουσία, καθώς και άλλα συστατικά που έχει το πρωτότυπο σκεύασμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αντ'αυτού. Όλα τα πρωτότυπα σκευάσματα, κατοχυρώνονται από ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με το οποίο κανένας δε μπορεί να παρασκευάσει κάτι ίδιο. Κατοχυρώνουν με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματά τους στην αγορά. Ωστόσο τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι μόνιμα, αλλά συνήθως διαρκούν 7-10 χρόνια. Μετά τη λήξη του διπλώματος, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει το πρωτόκολλο και να φτιάξει ακριβώς το ίδιο σκεύασμα, με διαφορετική ονομασία. Τα νέα αυτά φάρμακα είναι αυτά που όλοι γνωρίζουμε ως γενόσιμα.
Για να καταφέρουν τα συγκεκριμένα φάρμακα να πάρουν άδεια κυκλοφορίας υπόκεινται τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις διεθνείς και τοπικές αρχές, ώστε να εξασφαλίζεται η βιοϊσοδυναμία τους με τα φάρμακα με εταιρική ταυτότητα που ήδη έχουν εγκριθεί από τις αρχές αυτές, δηλαδή απαιτείται να έχουν χαρακτηριστικά φαρμακοκινητικής, φαρμακοδυναμικής αλλά και ασφάλειας εντός ενός προσυμφωνηθέντος ορίου σε σύγκριση με το αρχικό φάρμακο. Εν κατακλείδι, για να κυκλοφορήσουν, έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαικό και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η απάντηση στην ερώτηση εάν είναι ασφαλή λοιπόν, είναι και βέβαια ναι.
Ωστόσο, τα συμφέροντα πολλών "ολίγων", είναι αυτά που κατάφεραν να βάλουν στο ράφι τα σκευάσματα αυτά, και να μας αναγκάζουν να αγοράζουμε, γιατί πλέον αγοράζουμε, τα φάρμακα που παρέχονται παντού δωρεάν.
Το χειρότερο όλων είναι η αμάθεια.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου