Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Αληθειες και Μυθοι για τον πυρετο..!!

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε "νιώσει" την έννοια της λέξης πυρετός. Τί είναι πραγματικά ο πυρετός και πως συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού μας; Πως πρέπει να μετράμε τη θερμοκρασία του σώματός μας και ποιο είναι το καταλληλότερο σημείο για να έχουμε την καταλληλότερη ένδειξη;
Θα προσπαθήσουμε βήμα βήμα να αναλύσουμε τις βασικές έννοιες για να ξεδιαλύνουμε οποιαδήποτε σύγχηση.

Πυρετός ονομάζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ως φυσιολογικά επίπεδα, θεωρείται η θερμοκρασία 36,6 oC στο εσωτερικό του σώματος. Δε πρέπει να συγχέουμε τη θερμοκρασία αυτή με την ένδειξη την οποία παίρνουμε από ένα θερμόμετρο. Πρακτικά, πυρετός ονομάζεται η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τους 37oC, σύμφωνα με τις θερμομετρούμενες ενδείξεις.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν όμως ότι ο κανόνας αυτός δεν ισχύει σε όλους τους ανθρώπους, καθώς κάθε άνθρωπος θεωρείται  μοναδική περίπτωση. Ενδείκνυται να έχουμε επομένως μια αρχική εκτίμηση της θερμοκρασίας του σώματός μας υπό φυσιολογικές συνθήκες. Π.χ. είναι λάθος να θεωρήσουμε πως ένας άνθρωπος έχει πυρετό εάν δούμε τη θερμοκρασία του σώματος του στους 37,2oC, όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει υπο φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασία 37,1 οC.

Επίσης, θα πρέπει να διασαφηνίσουμε πως διαφορετική ένδειξη θερμοκρασίας θα πάρουμε εάν μετρήσουμε τη θερμοκρασία στη μασχάλη ή στο αυτί ένος οργανισμού. Ο καθένας έχει την δική του κλίμακα θερμοκρασιών που διαφοροποιείται στη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα ανάλογα με την περιοχή που χρησιμοποιούμε μπορούμε να πάρουμε τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Μασχάλη = 34,7 - 37,3 oC
  • Στόμα = 35,5 - 37,5 oC
  • Πρωκτός = 36,6 - 38,0 oC
  • Αυτί = 35,8 - 38,0 oC 
 Η θερμοκρασία του αυτιού είναι σχεδόν ίδια με αυτή του εγκεφάλου. Έτσι τα θερμόμετρα αυτιού μας δείχνουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη θερμοκρασία που μας ενδιαφέρει. 

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας βοηθάει στην καταπολέμιση πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες είναι αδύνατη η επιβίωση τους. Κατά τη διάρκεια του πυρετού, ο μεταβολισμός μας είναι αυξημένος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μικρόβια. Βέβαια, αν η θερμοκρασία αυξηθεί υπερβολικά, τότε μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον ίδιο τον οργανισμό και επιβάλλεται η χρήση αντιπυρετικών αλλά και δροσερών επιθεμάτων  (κομπρέσες), για να αποφύγουμε την υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να συμβουλευτούμε τους ειδικούς. 
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου